dilluns, 18 de febrer del 2008

Montserrate en sí mateix

On explico el per qué del nom d'aquest blog

La Moreneta a Monserrate
La Mare de Déu de Montserrat a Monserrate (Bogotà, Colòmbia). Foto: COLOMBIE : Bogota, Monserrate, Raquira, Villa de Leyva

Des que vaig començar a festejar la meva actual muller, sentia parlar de tant en tant de Cristo Caído de Monserrate. I des de bon principi n'estava segur de que no podia ser tanta la coincidència, que no podia ser tant semblant a Montserrat per que sí.

I vet aquí que ho vaig poder comprovar al meu primer viatge a Colòmbia quan, un cop aclimatat i el canvi d'altures (val a dir que acostumo a viure ben bé a nivell del mar) vaig arrivar-me amb la família al cim de Monserrate i al propi santuari.

Assegut en un dels bancs del centre, em va donar per mirar cap a la esquerra i allà hi era. La pròpia Moreneta "en persona", icona espiritual de la catalanitat, presidint una capella amb tots els honors. Era d'esperar que vaig agafar una plorera de por i vaig llençar-me amb el Virolai sense poder-ne fer res portat per la devoció, la nostàlgia i l'orgull patri.
Just al costadet de l'enreixat de la capella s'hi relatava la història i el perqué d'aquesta efígie tant exòtica (pels colombians, suposo): el 1652 fan la Moreneta "original" (suposo que còpia de la de Montserrat) i li construeixen una capella a aquesta muntanya coneguda com a Cerro de Monserrate des de llavors.

L'any 1711 desapareix aquesta Moreneta i en lloc seu hi posen el Cristo Caído. Finalment, el 1997 els monjos de Montserrat els envien una nova còpia de la Moreneta.
Així doncs, res de casualitat: un mon(t)serratisme de l'alçada d'una... catedral.


Mostra un mapa més gran
Enllaços:
Cerro de Monserrate
Abadia de Montserrat

diumenge, 17 de febrer del 2008

Glossari


  • Montserratisme: troballa d'un nexe entre Catalunya i Colòmbia que habitualment escapa a l'ull poc entrenat.

  • Morcillisme: troballa d'un nexe entre Castella i Colòmbia que sigui encara sorprenent entre la multitud de nexes que podem trobar gràcies a la òbvia relació entre ambdues cultures.

  • (es): indicació d'un link en espanyol

  • (en):indicació d'un link en anglés

  • Catalòmbia: fussió de Catalunya i Colòmbia que serveix com a punt de confluència dels que ens sentim lligats a totes dues pàtries. La idea original és d'en Mauricio, autor del blog República de Catalombia (es).



Manifest mon(t)serratí

On explico breument les raons d'un català per a parlar de Colòmbia.

Soc català fill de castellans, marit d'una colombiana i pare d'una que també és catalana. I en ella conflueixen les dues pàtries que més estimo en aquest món.

Dues pàtries molt més properes del que la majoria de catalans ni colombians ni tan sospitem, amb lligams com aquell Cerro de Monserrate, amb el santuari de El Señor caído al seu cim i Bogotà als seus peus. Amb un nom sospitosament semblant a Montserrat, cap i casal cultural i espiritual de Catalunya, llar de La Moreneta. L'un fundat en honor a l'altre unint tot mon(t)serratí de cor a banda i banda del mar.