dilluns, 5 de gener del 2009

Nadal a Catalunya: Nit de Reis

Després d'haver nascut Jesús a Bet-Lèhem de la Judea, en temps del rei Herodes, uns mags vinguts d'orient arribaren a Jerusalem, i preguntaven: "On és el rei dels jueus que ha nascut?"


Mateu 2, 1-2


Entraren a la casa, veieren el nen amb Maria, la seva mare, i, prosternant-se, li van fer homenatge; després obriren els seus tresors i li van oferir presents: or, encens i mirra.


Mateu 2, 12


Potser no sabran massa res d'aquestos reis i mags, tret d'haver-los vist aquesta tarda en la cavalcada del poble, però aquesta nit entre els dies 5 i 6 de gener, els nens de tot Catalunya faran bondat, s'aniran al llit com abans millor per donar temps a Ses Majestats d'Orient a omplir-los amb joguines les sabates que han deixat al menjador. I, a trenc d'alba, es despertaràn abans que mai per comprovar si els Reis d'Orient han complert o no amb tota la carta de peticions que dies abans havien dut a llur patge reial.

Aquest costum, extés també per tota la Península Ibèrica (però no pas a Euskadi ni Portugal) i arreu d'Amèrica Llatina (malgrat que a llocs com a Colòmbia és el Niño Dios qui porta els regals), fa que sigui a principis de gener i no pas a finals de desembre quan els nens reben els regals de Nadal (al menys a les llars més fidels a la tradició) provocant així un greuge comparatiu entre uns nens que tenen totes les festes de Nadal per jugar amb les seves joguines i d'altres que amb prou feines podíem gaudir-ne un dia abans d'haver de tornar al cole.

És per això, recordant com màgica havia estat per mi aquesta nit (fins i tot molt després de saber-ne qui realment portava els regals) que vull compartir amb tots vosaltres aquest record de com me n'anava a dormir aviat sense rondinar, ignorava les passes pretesament sigiloses que sentia al passadís i, al dia següent, sense mandrejar ni un moment, anava corrent al menjador a desembolcallar amb desesperació els paquets que trobava sota la meva sabata i, després, hi anava al llit dels meus pares per que també ells veiessin els seus regals.

Acomiado doncs aquestes festes de nadal amb una nadala que justament fa referència a aquesta tradició en concret. Una cançó dels Manel, grup revelació d'aquest any passat dintre i fora de Catalunya, on imaginen una nit de Reis en que són els camells els qui han de fer tot el repartiment per que els reis s'els hi han adormit a la gepa.



Video thumbnail. Click to play
Click To Play
Un camell d'Orient, Manel
Arxiu obtingut gràcies a Amics RAC1
de la entrevista feta als Manel a El món a RAC1 el dimarts, 16 desembre 2008.



Bon Nadal i pròsper any nou a tothom. :'-)


Powered by Qumana