diumenge, 30 de març del 2008

La setmana de la xocolata



Mona de xocolata
Foto: Antonella Speranza. © Tots els drets reservats.

Fa tot just una setmana de Setmana Santa, amb llur Dilluns de Pàsqua. Aquest dia, padrins d'arreu Catalunya visiten els fillols portant-los-hi la Mona de Pàsqua:

Coca o pastís de diferents formes, generalment guarnit d'un o més ous durs, amb closca sovint pintada, o bé d'ous de xocolata encallats dins la pasta de farina i adornat a vegades amb algunes galindaines populars, que hom menja per la festa de Pasqua Florida; també és anomenada mona de Pasqua. En determinades regions el pastís té forma d'algun objecte o animal, i hom ha utilitzat modernament la xocolata i el crocant. És un obsequi que els padrins (i en algunes comarques els avis o els pares) fan a llurs fillols (o bé néts o fills), en tot el Principat de Catalunya i el País Valencià. Les famílies o colles de fadrins i fadrines anaven a menjar-se la mona al camp o a la platja (a la ciutat de València, el lloc clàssic d'aquestes menjades era el Montolivet). A les Illes, les coques que hom feia i es menjava la vigília de Pasqua no eren designades amb aquest nom ni eren objecte d'obsequi als infants.
(Font: Enciclopèdia Catalana: mona)

I a casa nostra, com que la Paola fa poc més que un any que ens arrivà, vam tenir-ne mona: un ou de xocolata del tamany d'una pilota de rugby. Una delícia que encara sobreviu tot i haver passat ja una setmana.

Això, junt a la morcilla soriana que em portaren els meus pares, farà també molt contentes les meves artèries.

Per cert, de mones de pàsqua n'hi ha de totes menes segons el territori. Fixeu-vos si no com és de diferent la definició que hi ha a Wikipèdia:
Wikipèdia: Mona de Pàsqua
 

I, finalment, val a dir que tant d'ou alguna cosa n'ha de tenir a veure amb els ous de pàsqua d'altres terres:
Wikipedia: Huevo de Pascua (en espanyol)