divendres, 29 d’agost del 2008

Catalòmbia

Tal com explico al Glossari, Catalòmbia és una república imaginària que fa com de pàtria de diversos catalans i colombians que, per una o altra raó, tenen el cor dividit entre banda i banda del mar.

La idea va venir d'en Mauricio al seu blog República de Catalombia (es) que no deixa de ser un blog totalment personal (res a veure amb aquelles pàgines de països imaginaris) però que, un cop inventat el nom i autoproclamar-se, amb tota justícia, president de la República de Catalombia va tenir la feliç d'atorgar-nos als catalombians dels símbols pertinents de la nostra pàtria:

- El nom: "República de Catalòmbia". Òbviament, "Catalòmbia" no és res més que la fusió de "Catalunya" i "Colòmbia". Lo de "República" he de suposar que és una preferència personal d'en Mauricio (i que jo comparteixo, val a dir)

- La bandera:
Aquí la solució és del tot elegant. Senzillament en Mauricio va aprofitar l'àmplia banda groga de la bandera colombiana per posar-hi les quatre barres de la senyera.
- L'escut:
Aquí cal fixar-se molt més per que el canvi rau molt més en el detall (tal i com ho explica en Mauricio al seu blog República de Catalombia (es))



"A la part de dalt mantenim el cóndor, però en comptes del llorer, porta una estola de plomes al bec

Al terç superior del cos principal canviem la cornucòpia de la abundància pel seu equivalent català: la guardiola.

Al terç mig, la barretina catalana substitueix la gorra frígia.

El terç inferior queda tal qual en homenatge a la constant pérdua de territoris per Catalunya i Colòmbia. Val a dir, i que quedi clar, que llurs reialmes predecessors abarcaven des del Bósfor fins al Canal del Panamà . Actualment la República no en sap de continents, però té molts continguts"

Val a dir que justament aquesta menció als territoris catalombians passats i presents venen d'enllaçar Colòmbia amb la Gran Colòmbia i Catalunya amb la Corona Catalanoaragonesa.

Així doncs, aquestos serien els territoris catalombians en sa màxima expansió:





I aquestos els actuals: